Kultura

Početna / Kultura / Obredni hlebovi

Obredni hlebovi

Jedna od najživopisnijih manifestacija u Batočini su „Obredni hlebovi“.
Jedinstvenu po sadržaju, osmislile su je i pokrenule članice udruženja „Zlatne ruke Batočine“ i već više od decenije krasi Karađorđev trg svake prve subote u oktobru.
Retko koji narod poput Srba svoje najveće verske praznike, ali i najveselije porodične događaje, obeležava najlepše išaranim obrednim hlebom. Njega domaćica mesi kao simbol duhovnosti, odraz kulture i religije, ali i bogatstva, ljubavi, napretka i sloge u porodici. Povojnica, sabornik, mladina pogača, slavski, božićni, uskršnji kolač, samo su deo onoga što vredne žene izlažu, negujući tradiciju izrade obrednih hlebova koji kroz istoriju prate običaje Srba.
A, kako je kod Srba običaj da se na svadbama, slavama, krštenjima, svim svetkovinama, praznuje uz bogatu trpezu, na manifestaciji sve vrvi i miriše od obilja tradicionalnih srpskih jela.
Na“ Obrednim hlebovima“ okupljaju se brojna udruženja iz čitave zemlje, od šarenog Srema na severu, do veselog juga Srbije, koja izlažu i ostale rukotvorine; suvenire, vez, nošnju, razne upotrebne i ukrasne predmete.
Doprinos ovoj manifestaciji daju i mladi Batočinci koji pesmom i igrom ožive stara vremena, a „Obrednim hlebovima“ daju pečat neprolazne lepote i duh večne radosti.
Članice udruženja „Zlatne ruke Batočine“, zajedno sa Kulturnim centrom „Dositej Obradović“, koji svesrdno pomaže u organizaciji, pozivaju vas da nas posetite prve subote oktobra i postanete deo jedne od najlepših manifestacija Šumadije.