Kultura

Početna / Kultura / Otvorena dvorišta

Otvorena dvorišta

Manifestacija „Dani otvorenih dvorišta“ održava se u opštini Batočina od 2010. godine.
Izvorno, manifestacija je, kao izbor najleših seoskih dvorišta, potekla iz šumadijskog sela Vlakča 2007. godine na inicijativu Dragoljuba Švabića, meštanina ovog sela. U cilju razvoja seoskog turizma, Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ postaje organizator manifestacije, koja za tri godine dobija regionalni karakter.
Manifestacija je takmičarskog karaktera i osmišljena je tako da se biraju najlepša dvorišta seoskog područja u četiri kategorije: najlepši detalj, najlepše etno, najlepše park i najlepše dvorište u celini.
Učesnici regionalne manifestacije; Kragujevac, Topola, Knić, Rekovac, Rača, Lapovo i Batočina, najpre u svojim gradovima,odnosno opštinama, organizuju izbor najlepših dvorišta (maj i jun), da bi zatim bila upriličena regionalna dodela (jul, ili avgust) na kojoj se uručuju priznanja, pehari i vredne nagrade pobednicima na nivou Centralne Srbije.
Najbolji i najvredniji se tada nagrađuju i sadnicama, ukrasnim biljkama i detaljima za dvorišta, umetničkim slikama, posetama seoskim turističkim domaćinstvima, vinarijama i kulturno-istorijskim znamenitostima, a sve to ih dodatno podstiče da uređenju dvorišta daju poseban značaj, a svoje komšije i prijatelje „uvuku“ u ovu kreativnu priču.
Manifastaciju organizuju lokalne turističke organizacije, a u opštini Batočina KTC „Dositej Obradović“.
Osnovni cilj izbora najlepših dvorišta je da sela postanu lepša, uređenija, čistija; da se dvorišta oplemene zelenilom, cvećem, ali i da se sačuva autentičnost u izgledu starog šumadijskog sela.
“ Dani otvorenih dvorišta“ podstiču maštu i kreativnost, ali i doprinose razvoju i popularizaciji seoskog turizma u ovom delu Srbije. Svake godine sve je više učesnika koji su voljni da lepotu svojih zelenih oaza podele sa drugima, tako da se realno može očekivati da će se uskoro najlepša dvorišta birati i na nivou čitave zemlje.