Manifestcije

Početna / Turizam / Manifestcije / Sabor „Sveti prorok Ilija“ – Brzan

Sabor „Sveti prorok Ilija“ – Brzan

Sabori u opštini Batočina imaju dugu tradiciji i veliki značaj u očuvanju bogate kulturne riznice našeg kraja. Najduže od svih živi Sabor „Sveti prorok Ilija“ koji se već četvrt veka održava u crkvenoj porti, u najvećem batočinskom selu Brzanu.
Svake godine, o Svetom Iliji, okupe se kulturno-umetnička društva iz čitave opštine i uz goste iz Čačaka i susednih gradova i opština, prikažu svo bogatstvo srpskog i šumadijskog folklora; pesmu, igru, svirku, nošnju, običaje.
U okviru Sabora organizuju se i takmičenja u kuvanju gulaša i riblje čorbe, ali i u starim srpskim borilačkim veštinama (rvanje, nadvlačenje konopca, bacanje kamena s ramena…).
Porta crkve Svetog proroka Ilije u Brzanu u vreme održavanja Sabora stecište je i likovnih umetnika našeg kraja. Slikari, vajari, ikonopisci, okupe se na likovnoj koloniji i stvaraju dela vredna poštovanja i divljenja. Na dan Sabora umetnička dela, nastala u okviru likovne kolonije, izlažu se pod tremom kako bi i posetioci Sabora uživali u njima.
Tradicionalno, Sabor obogaćuju i ručni radovi i suveniri udruženja „Zlatne ruke Batočine“, „Moravske šarenice“Lapovo, ali i drugih gostiju.
Posebnu lepotu Saboru daje i stara crkva brvnara, koja je kao spomenik kulture pod zaštitom države i ima status nepokretnog kulturnog dobra.
Sabor narodnog stvaralaštva“Sveti prorok Ilija“ organizuje Kulturni centar „Dositej Obradović“, uz svesrdnu pomoć Crkvene opštine Brzan, brzanskog KUD-a „Branislav Nušić“i brojnih sponzora i žitelja Brzana.
Pokrovitelj manifestacije je opština Batočina.