Manifestcije

Početna / Turizam / Manifestcije / Sabor Velika Gospojina, Prnjavor

Sabor Velika Gospojina, Prnjavor

Na jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Uspenije Presvete Bogorodice, ili Veliku Gospojinu, održava se najmlađi Sabor na teritoriji opštine Batočina.
Sabor „Velika Gospojina“ po prvi put je održan 2017. godine , u neposrednom okruženju manastira Grnčarica, u Prnjavoru. Organizovao ga je i pokrenuo Kulturni centar „Dositej Obradović“ Batočina, sa namerom da jednog dana preraste u jednu od najvećih regionalnih manifestacija ove vrste u Šumadiji i Pomoravlju.
Velikogospojinski sabor, kao manifestacija koja neguje izvorno narodno stvaralaštvo, okuplja mlade izvođače, pevače, igrače, svirače, recitatore, pesnike, slikare, i sve one koji negujući kulturu i tradiciju, neguju sebe i svoje izvore.
Posebnu lepotu i značaj Saboru pruža nesvakidašnji ambijent manastira Grnčarica. Ovaj ženski manastir , posvećen Svetom Nikoli, smešten u živošisnoj uvali između atara Žirovnice i Prnjavora.
Veliki broj vernika iz opštine, ali i susednih mesta, dolazi baš 28. avgusta, na praznik žena i majki, na jutarnju liturgiju, ali i da obiđe čudotvorni izvor za koji se veruje da ima čudotvorne moći.