POČETNA O NAMA MANIFESTACIJE MULTIMEDIJA VESTI KONTAKT
 

Kulturno - turistički
centar
"Dositej Obradović"
Batočina

tel. 034 6841 539

   
Rumuni očarali Batočince

28.03.2011. Batočinska publika je minulog vikenda imala priliku da vidi jedinstven kulturni događaj u okviru koga se predstavio rumunski teatar „Al Davila“ iz grada Piteštija. Vrsni igrači i glumci na opštu radost Batočinaca koji u svom mestu odavno nisu videli nešto slično, izveli su sjajnu predstavu – muzički spektakl „Donel, ciganska duša“.
Reč je o muzičkoj drami koja prati tužnu pričucigančeta Donela, siročeta koje je majka napustila još kad se rodio, a otac mu je preminuo. Donel ostaje sam sa dedom i njih dvojica lutaju od mesta do mesta, pokušavajući da prežive. Deda se trudi da mu pomogne da razume „ovaj zbrzani i bezosećajni“ svet „previše užurban da bi još osećao da živi...previše užurban da bi se još obazirao oko sebe i pomogao onima u nevolji“.
I kao da ga život već nije dovoljno namučio, dečak se teško razboljeva, a novca niotkuda. „Svet ne pomaže, a ljudi sve manje...“ U poslednjim danima svog života Donel razmišlja šta bi želeo u budućnosti, a iako tragičan, njegovom metaforičkom transformacijom kraj ostavlja poruku punu optimizma.
Zahvaljujući gostima iz Rumunije na sjajno izvedenoj predstavi, direktorka Kulturno-turističkog centra Jasmina Mladenović je direktoru teatra „Al Davila“ Sebastijanu Tudoru poklonila delove šumadijske narodne nošnje.
Inače, teatar iz Piteštija ima tradiciju dugu više od 150 godina, a u Šumadiji je prvi put gostovao sada već davne 1975. godine na Susretima „Joakim Vujić“.