POČETNA O NAMA MANIFESTACIJE MULTIMEDIJA VESTI KONTAKT
   
   
Dvadeset godina saborovanja

04.08.2014. Tradicionalni brzanski sabor posvećen Svetom proroku Iliji i ove godine okupio je veliki broj posetilaca, a centrala proslava uz prigodan kulturno-umetnički program održana je u subotu u crkvenoj porti.
Ovogodišnji sabor, dvadeseti po redu, zajednički su organizovali Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“ iz Batočine i Crkvena opština Brzan, a kao i ranijih godina pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Batočina.Obeležavanje praznika Svetog proroka Ilije započelo je, kao i prošle godine, likovnom kolonijom koja je organizovana u porti brzanske crkve, a radove nastale tokom trajanja kolonije posetioci sabora imali su priliku da vide 2. avgusta u parohijskom domu kada je i upriličeno svečano otvaranje izložbe. Inače, na likovnoj koloniji učestvovalo je ukupno osmoro umetnika iz ovih krajeva, slikara i vajara, iz Brzana, Batočine i Lapova.
Na sam dan sabora, 2. avgusta, posle jutarnje liturgije usledilo je i takmičenje u kuvanju gulaša u kome je najbolji rezultat ostvarila ekipa iz Sekuriča.
Saborovanje je, u okviru pratećih aktivnosti, upotpunila izložba rukotvorina u kojoj su ručne radove predstavile članice “Kneginja Milica” iz Kragujevca, Udruženja „Zlatne ruke Batočine“ i „Moravske šarenice“ iz Lapova.
Što se takmičenja u višeboju tiče, oni najjači, najodvažniji i najspretniji nadmetali su se u četiri discipline – bacanju kamena s' ramena, skoku iz mesta, nadvlačenju klipa i obaranju ruku. Najviše uspeha imali su Nikola Popović i Miloš Kuzmić iz Brzana koji su trijumfovali u prvoj i drugoj, odnosno trećoj i četvrtoj kategoriji.
Kulturno-umetnički program započeo je svečanim defileom od spomen-doma do crkvene porte u kome se našlo više od tri stotine učesnika. Dvoiposatni program otvorio je specijalni gost sabora, virtuoz na klarinetu Zdravko Pavlović, a potom su se redom smenjivali AKUD „Branislav Nušić“ iz Brzana, KUD „Lapovo-Markovac“, KUD „Radisav Nikčević“ iz Miloševa, Udruženje penzionera “Lepenica“ iz Kragujevca, redovni učesnik sabora KUD „FRA“ iz Čačka i Folklorni ansambl „Šumadija“ iz Batočine.