POČETNA O NAMA MANIFESTACIJE MULTIMEDIJA VESTI KONTAKT
 

Kulturno - turistički
centar
"Dositej Obradović"
Batočina

tel. 034 6841 539

   
U Batočini otvorena izložba Vojnog muzeja Beograd

11.04.2012. Izložba Vojnog muzeja Beograd „Vojne puške velikog kalibra“ svečano je juče otvorena u holu Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“. Izložbu, čija je postavka deo manifestacije „U susret novom Danu Vojske Srbije“, otvorio je Igor Jovičić, državni sekretar Ministarstva odbrane.
Otvaranju izložbe prisustvovali su još i pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse general-major Slađan Đorđević, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predsednik opštine Batočina Radiša Milošević, direktorka Centra Jasmina Mladenović, autor izložbe Vuk Obradović, kustos Vojnog muzeja, kao i brojni posetioci. Otvarajući izložbu, državni sekretar je istakao da reprezentativna postavka Vojnog muzeja pruža izuzetnu priliku da se upoznamo sa kolekcijom vojnih pušaka koje su, svaka na svoj način, simbolizovale prethodna vremena.
- U okviru manifestacije „U susret novom Danu Vojske Srbije“ vraćamo se na istorijske događaje iz 1815. godine kada je doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka, na čelu sa knezom Milošem Obrenovićem, što je bilo značajno za budući razvoj državnosti Srbije. Ustanak je ostao upamćen po svojoj simbolici i vremenu koje je odražavalo ponos, hrabrost i veru srpskog naroda u stvaranju savremene države, rekao je državni sekretar.
Uz konstataciju da je ovo poruka iz slobodarske Šumadije i Batočine, grada koji se nalazi na magistralnom koridoru 10, spoju krajnjih delova severne i južne Evrope, Igor Jovičić je još dodao da ništa jednoznačnije od toga gde se nalazimo ne može da nam ukaže na to koje civilizacijske i kulturološke vrednosti kao država i društvo treba da čuvamo i razvijamo.
- Za nas, kao malu opštinu u srcu Šumadije, izuzetno je važno da na ovaj način možemo da se uključimo u svečanost povodom Dana Vojske Srbije. Današnji događaj je samo prvi segment u obeležavanju ove svečanosti, a drugi, obimniji, očekuje nas u četvrtak, 12. aprila, kada će naši građani na novom Karađorđevom trgu i Platou Dr Zorana Đinđića, koje ćemo istog dana svečano otvoriti, imati priliku da vide svečani defile srpske Garde koja će, uz prisustvo ministra Dragana Šutanovca, izvesti egzercir, rekao je u izjavi za naš sajt Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina, i dodao da nas na istom ovom mestu uskoro očekuje izložba zastava i ordenja Vojske Srbije. Direktorka Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“ Jasmina Mladenović rekla je da je ova ustanova na putu da postane mali „hram kulture“ i da je izložba veliki doprinos ka ostvarenju tog cilja.
Inače, Vojni muzej iz Beograda u stalnoj postavci i depoima čuva veliki broj zanimljivih i važnih predmeta iz vojne istorije, istorije naoružanja i vojne opreme. Među njima najveću pažnju privlače moćne puške velikog kalibra.
Posetioci izložbe u Batočini mogu videti bedemske puške iz ere crnog baruta, protivtenkovske puške iz Drugog svetskog rata i savremene snajperske puške. Cilj postavke „Vojne puške velikog kalibra“ jeste da prikaže razvoj takve vrste naoružanja od XVI veka do danas, a izložba je otvorena do 17. aprila.