POČETNA O NAMA MANIFESTACIJE MULTIMEDIJA VESTI KONTAKT
   
   
Konferencija za štampu povodom realizacije projekta "Korak ka solidarnosti"

22.03.2013. Implementacija projekta „Korak ka solidarnosti“ koji opština Batočina realizuje u saradnji sa Centrom za socijalni rad privodi se kraju, a tim povodom je u Galeriji Kulturno-turističkog centra organizovana konferencija za medije. 
U okviru ovog projekta uspostavljena je usluga pomoć u kući za stara lica, hronično obolela lica u nemogućnosti da se sama staraju o sebi i osobama sa invaliditetom iz pretežno staračkih domaćinstava.
Posebnu vrednost ovog projekta čini zapošljavanje nezaposlenih, interno raseljenih lica sa područja Kosova i Metohije, stanovnika opštine Batočina, kao neposrednih pružaoca uspostavljene usluge.
Projekat je pokrenut februara meseca prošle godine i tokom njegove implementacije ostvareni su zavidni rezultati u cilju poboljšanja društvene uključenosti socijalno ugroženih građana u našoj opštini. Period realizacije projekta vrednosti 95.256 evra, od čega je lokalna samouprava obezbedila učešće od 10 procenata, je 14 meseci, a njegovo okončanje očekuje se u aprilu.
- Lokalna samouprava u Batočini je tokom implementacije projekta stekla određena znanja i veštine o tome kako upravljati projektima Evropske unije, s obzirom da su oni specifični po svojim administrativnim zahtevima. Takođe, prošli smo kroz celu proceduru javne nabavke po EU sistemu i u toku samog projekta nabavljeno je vozilo kao vrsta podrške pružaocima usluge da dodju do krajnjih korisnika, podeljeno je 150 paketa hrane i higijene kao vrsta podrške korisnicima, a za potrebe lokalne samouprave kupljeni su kompjuteri i štampači, rekao je na konferenciji za štampu Marjan Banduka, menadžer projekta.
Pokrenutu uslugu pomoć u kući pružaju tri obučene gerontodomaćice, interno raseljena lica, za ukupno 31 korisnika naseljenih uglavnom u udaljenim seoskim područjima kojima je pružana pomoć u svakodnevnim aktivnostima.
U toku implementacije projekta ostvarena je uspešna saradnja među sektorima na lokalnom nivou, posebno kroz uključivanje raznih aktera u projektne aktivnosti, pre svega Dom zdravlja, filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, poverenik za izbeglice i raseljena lica, Crveni krst. Takođe, organizovana je i dodatna edukacija aktera lokalne samouprave u cilju poboljšanja uslova za uspešno pružanje usluga socijalne zaštite.
Pomoćnica predsednika opštine Batočina, Radmila Milutinović istakla je da će lokalna samouprava nastaviti da finansira ovakve i slične projekte, a jedan od rezultata ovog projekta je i odluka o preuzimanju daljeg finansiranja usluge pomoć u kući, u skladu sa svojim budžetskim mogućnostima.
- Opštinskim budžetom za ovu godinu je planirano da, ne samo za ovaj, već i za druge projekte koje ćemo realizovati u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice, dajemo učešće u finansiranju projekata. Takođe, u koordinaciji sa Centrom za socijalni rad „Šumadija“ u okviru proširenih prava korisnicima pružamo jednokratnu socijalnu pomoć, ali i druge vidove pomoći za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, rekla je pomoćnica predsednika opštine.
Treba reći i to da je projekat finansijski podržala Evropska unija preko Delegacije Evropske unije u Srbiji kroz projekat „Unapređenje životnih uslova, prava i zapošljavanja izbeglih i raseljenih lica u Srbiji“.