POČETNA O NAMA MANIFESTACIJE MULTIMEDIJA VESTI KONTAKT
   
   
Monodrama o Apisu pred batočinskom publikom

Monodrama u kojoj je u ulozi kapetana Milana Stojkovića briljirao Aleksandar Milojević – Lija, glumac Knjaževsko-srpskog teatra,  govori o jednoj od najkontraverznijih i najtajanstvenijih ličnosti srpske istorije. Major Dragutin Dimitrijević (1876-1917) smatra se osnivačem moderne srpske vojne obaveštajne službe. Apis je organizovao i vodio Majski prevrat 1903. godine kojim je svrgnut i ubijen kralj Aleksandar Obrenović, organizovao je atentat na Franca Ferdinanda. Na osnovu presude vojnog suda streljan je 26. juna 1917. u Solunu zbog optužbe da je planirao državni udar i atentat na regent Aleksandra Karađorđevića.
„Lišen sam milosti krune, koju sam ja Karađorđevićima stavio na glavu, stradam iako nisam kriv za ovo za šta su mi sudili. Ja sam srpski oficir i ne dižem ruku na svoga kralja.
Znam da je iz mnogo razloga moj grob potreban Srbiji. Duša mi je spokojna i čeka smrt. I po smrti, biću srećan, ako se ikada ispuni naš sveti zavet, da se celo srpstvo ujedini. Boli me jedino što od srpske ruke ginem, pa i to ako će doneti Srbiji dobro, neka, neće me boleti taj kuršum, biće mi on put u nebesku Srbiju, u koju mi pogled neprestano bi uprt, dok sam se svim snagama srcem i dušom borio za ovu zemaljsku“.