POČETNA O NAMA MANIFESTACIJE MULTIMEDIJA VESTI KONTAKT
   
   
Monodrama o Petru Bojoviću pred batočinskom publikom

11.12.2015. Ljubitelji pozorišta u Batočini sinoć su imali priliku da u Galeriji Kulturno-turističkog centra “Dositej Obradović” uživaju u sjajnoj monodrama “Na taljigama u večnost – slovo o vojvodi Petru Bojoviću” za koju je tekst napisao proslavljeni kragujevački umetnik Vladimir Đorđević. 
Ovo je jedini dramski tekst u istoriji srpske drame koji govori o velikom srpskom vojskovođi u čijoj ulozi je briljrao Zdravko Maletić.
“Na taljigama u večnost” je priča o čoveku koji je 46 godina nosio uniformu, izneo na svojim leđima šest najvećih ratova u istoriji modern srpske države, bio na visokim položajima u srpskoj vojsci, brinuo o srpskom vojniku, o oficirima, o kralju, prevodio dela o vojnoj doktrini I ustrojstvu vojske, izgarao na ispitima koje je pred njega postavljala istorija. 
Voleo je zemlju kojoj je sve dao, voleo je narod kog je vodio ka slobodi, zanemario je sebe da bi buduća pokoljenja disala vazduh istinom bogat. Bio je strog, ali i pravedan, blag u očinskim savetima, ali u komandi oštar.
Jedini je srpski đeneral ranjen na prvoj liniji fronta. Sebe razapeo ljubavlju najuzvišenijom, a gradio srpsko nacionalno biće, gonio neprijatelja, a razgonio oblake strepnje nad Srbijom…
Ova monodrama je priča o junaku čiji je pogled naša današnjica…