O nama

Početna / O nama

Dom kulture u Batočini je osnovan 22.12.1976. godine u okviru Mesne zajednice Batočina, pod nazivom „Dušan Petrović Šane“.
Osnovne delatnosti Doma kulture bile su: delatnost zaštite kulturnih dobara; iznajmljivanje, distribucija i prikazivanje filmova; kulturno-obrazovna delatnost; izvođačka delatnost preko KUD-a i njegovih sekcija, posredovanje u organizaciji i postavljanju profesionalnih i amaterskih grupa i pojedinaca iz zemlje i inostranstranstva i ugostiteljske usluge.

Dom kulture „Dušan Petrović – Šane“ se 1990. godine izdvaja iz Mesne zajednice Batočina i postaje samostalna ustanova, a dve godine kasnije menja naziv u Kulturni centar „Dositej Obradović“. Te 1992. godine se i biblioteka „Vuk Karadžić“ osamostaljuje. Nakon pet godina Kulturni centar proširuje delatnost i na radiodifuznu, kada sa radom počinje lokalni radio „Lepenica“. U međuvremenu, 2001. godine radio „Lepenica“ menja naziv u radio „Batočina“, a godinu dana ranije eksperimentalni program počinje da emituje lokalna televizija „Straževica“, koja potom postaje televizija „Batočina“.
Konačno, RTV „Batočina“ se u proleće 2007. godine obrazuje kao samostalno privredno društvo, kulturni centar gasi radiodifuznu, a osniva dve nove delatnosti, turističku i reklamno-propagandnu delatnost.

Kulturni centar „Dositej Obradović“ svake jeseni organizuje Smotru folklornih ansambala, periodične izložbe slika i ručnih radova, promociju knjiga, pozorišne predstave, priredbe i koncerte. Od osnivanja Centra, postojalo je i kulturno umetničko društvo Batočina koje je osvajalo brojna priznanja u zemlji i inostranstvu, a koje danas posluje samostalno.

Izložbeni prostor sa stalnom izložbenom postavkom udruženja „Zlatne ruke Batočina“, od aprila 2008. godine nalazi se na ulazu u Kulturni centar „Dositej Obradović“ u Batočini. Prelepi ručni radovi i dela vrednih ruku članica ovog udruženja svojom lepotom, veštom tehnikom izrade i maštovitošću svakodnevno mame poglede prolaznika. Umetnost i majstorija ovih žena utkana je u svaki izložbeni eksponat.
Udruženju „Zlatne ruke Batočine“ je prostoriju na korišćenje ustupio Kulturni centar, a sredstva za njenu adaptaciju obezbedila je opština Batočina.

Septembra 2009. godine kompletno je renoviran hol Kulturnog centra, tako da sada, sa spuštenim plafonima, novom rasvetom, izložbenim panoima i vitrinom sa priznanjima, čini idealno mesto za organizovanje izložbi sa kvalitetnim sadržajima.
Ustanova, aprila meseca 2010. godine, nakon što je ranije osnovala novu delatnost, turističku, menja naziv u Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“.