Kultura

Početna / Kultura / Bioskop

Bioskop

Istorija kaže da je postojanje bioskopa u Batočini povezano sa osnivanjem ustanove Dom kulture, današnji Kulturno-turistički centar. Naime, odmah sa početkom rada ustanove, krenuo je sa radom i bioskop, krajem 1976. godine.
Batočinski bioskop bio je, za to vreme, opremljen najsavremenijom kinoprojektorskom opremom, na kojoj se puštali filmovi sa popularne „tridesetpetice“.
Zlatno vreme bioskopa u čitavoj Srbiji, pratilo je i zlatno vreme bioskopa u Batočini. Tih godina ( sedamdesetih, osamdesetih i polovina devedesetih) Batočinci su redovno mogli da gledaju najnovije filmove, i domaće i strane, u svojoj bioskopskoj sali. Batočinci pamte da su se pojedini filmovi prikazivali i po nekoliko dana.
Uporedo sa tehnološkim inovacijama i biopkopi prolaze kroz period tranzicije, koji kao posledicu ima gašenje mnogih bioskopa u zemlji.
Bioskop u Batočini preživljava i oživljava zahvaljujući saradnji sa takozvanim „pokretnim bioskopima“( MOBIL 3D CINEMA).
U bioskopskoj sali Kulturnog centra od 2012. godine redovno su na repertoaru najnoviji filmski hitovi u 3D tehnologiji. Veoma često u naš bioskop stižu filmovi odmah posle svetske i evropske premijere.