Turizam

Početna / Turizam / Verski turizam

Verski turizam

Crkve i manastiri :

Crkva brvnara u Brzanu je najstarija crkva u opštini Batočina. Podignuta je 1822. godine, na kamenim temeljima, od brvana, sa krovom od šindre. Sve površine oslikane su freskama i ikonama, od kojih se izdvaja ikona Presvete Bogorodice sa Hristom i Gospod Isus Hrist na prestolu. Njen ktitor bio je lično knez Miloš Obrenović.

Kao kulturno-istorijski spomenik značajan za proučavanje narodne arhitekture, crkva je pod zaštitom države još od 1948. godine.

 


Manastir „Grnčarica“ sa crkvom posvećen je Svetom Nikoli, a po predanju potiče iz doba kralja Dragutina. Prema jednom kasnijem zapisu, crkva je sagrađena i živopisana sredinom XVI veka, posle obnove Pećke patrijaršije 1557. godine pod Makarijem Sokolovićem.

U unutrašnjosti crkve nalazi se ikonostas sa novijim ikonama, ali se u crkvenoj riznici čuvaju fragmenti fresaka iz XVI veka.

Manastir je smešten u živopisnoj uvali između atara sela Prnjavor i Žirovnica i kroz istoriju je više puta rušen i obnavljan.

Kao spomenik od velikog istorijskog i umetničkog značaja, pod zaštitom države je od 1969. godine.


Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Batočini sagrađena je 1854. godine, pripada Eparhiji šumadijskoj i slavi rođenje Bogorodice Marije.
Crkva je projektovana kao jednobrodna sa polukružnom oltarskom apsidom i zvonarom nad pripratom. Zbog zime koja se bližila, crkva je ubrzano građena, pa je i ubrzo stradala. Već 1894. godine, zbog podvodnog terena i zemljotresa, priprata sa zvonikom je morala biti srušena. Dogradnja razrušenog dela počela je 1966. godine. Podignut je zvonik, zamenjen krov, urađena fasada. Dograđeni deo hrama osveštao je episkop šumadijski Valerijan 1975. godine. U porti crkve je, 1984. godine, sagrađena nova parohijska zgrada.

Veliko renoviranje crkva je imala i 2003. godine kada je uz pomoć priloga vernika i crkve, između ostalog, restauriran ikonostas Nikole Markovića iz 1872. godine.


Manastir Vaznesenja Gospodnjeg u Dobrovodici je muški manastir, podignut 2000. godine. Sazidao ga je sadašnji Iguman Nikolaj, rodom iz Dobrovodice, koji je kao iskušenik četrnaest godina boravio na Svetoj gori. Gradnja je počela krajem prošlog veka na imanju koje je iguman poklonio manastiru. Skromna i jednostavna crkva, krst, agiazma i konaci već su izgrađeni. Veliki broj meštana i ljudi dobre volje dali su značajne priloge da ovaj duhovni centar što pre bude izgrađen.

Osveštao ga je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, 2002 godine.

Manastir pripada Eparhiji Šumadiskoj. Od Batočine je udanjen 5, a od Kragujevca 30 kilometara.


Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Badnjevcu građena je u periodu od 1896 do 1903. godine, a njenu gradnju je inicirao sveštenik Jovan Božić. On je umro neposredno pre osvećenja hrama. Crkvu je gradio protestant Oskar Vendler, protestant iz Saksonije. Njemu se ovaj kraj jako dopao, sagradio je i sebi kuću u Badnjevcu, pokraj železničke stanice, i tu ostao do kraja života, 1933. godine. U ovoj crkvi je predratni pop bio Andra Božić, koji je streljan 1941. godine u Šumaricama.


Crkva Svetog Proroka Ilije u Brzanu građena je od 1926. do 1928. godine uz pomoć meštana Brzana, a sagradio ju je Momir Korunović.

Bogata je ikonama i freskama. Nalazi se pored crkve brvnare i spomenika palim borcima iz Brzana u ratovima od 1912-1918. godine.


Crkva Svete Ane Žirovnica podignuta je 1939 godine. Hram je posvećen Sv. Ani, mati Presvete Bogorodice.

Istorija kaže da je selo Žirovnica je nekad bilo na mestu Selištu, blizu nekadašnje crkve. Crkva se, pričaju, zvala Jelija. Više crkve je nađena „vodica“, bunar sa velikim kamenjem i kladama.

Crkva pripada parohiji batočinskoj, a Eparhiji Šumadijskoj. Od Batočine je udaljena 7, a od Kragujevca 20 kilometara.


Crkva Svete Trojice u Kijevu sagrađena je i osveštana na Đurđevdan, 6. maja 1939. godine. Ideju za podizanje crkve dao je Arhimandrat manastira Hilandar Rafailo Stevanović, koji je dve godine ranije umro u manastiru Žiča.

 

Prilikom osvećenja crkve, u grobnicu su spuštene kosti poginulih srpskih ratnika stradalih od 1912-1918. godine. Zidanje crkve je, pored meštana i njihovih priloga, pomogla i država. Za zidanje je bio zadužen preduzimač Janićije Milošević iz Kragujevca. U čast izgradnje crkve upriličeno je veliko narodno veselje.


Crkva u Crnom Kalu je najmlađa crkva u batočinskoj opštini. Sagrađena je 2007. godine i posvećena je Svetom Đorđu.

Ktitori hrama su Vladimir i Milica Kojanić iz Lapova, a zemljište za izgradnju crkve poklonili su Momčilo Panić i njegova sestra Olivera Đurđević, rodom iz Crnog Kala. Temelje novog hrama je 30. juna 2006. godine osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan. Crkva je podignuta u rekordnom roku, za samo četiri meseca.Gradio ju je provereni majstor Radiša Milosavljević iz Vučića, a po zamisli arhitekte Radoslava- Radeta Prokića iz Kragujevca.

Nalazi se na 5 kilometara od Batočine i oko 25 od Kragujevca i pripada Eparhiji šumadijskoj, a parohiji batočinskoj.